Zašto je čitanje važno za bebe i malu djecu

 

 

Čitanje na glas i pričanje priča s djetetom izvrstan je način zajedničkog provođenja vremena. Čitanje i pripovijedanje pomaže u razvoju jezika, pismenosti i potiče razvoj mozga. Djeci možete početi čitati vrlo rano. Već i malene bebe vole sjediti u vašem naručju, slušati vaš glas, slušati ritam i rime, te gledati slike.
 
Svakodnevno pričanje priča, razgovor i pjevanje pomaže razvoju djeteta na mnogo načina.
Čitanje i prepričavanje priča može:
 
Čitajući knjige s djetetom, budite dobar govorni model i pripovjedač. Vaše dijete će promatrajući vas naučiti pravilno držati knjigu, kako se lagano okreću stranice, te smjer čitanja teksta.  Čitanje priča s djecom ima prednosti i za odrasle. Vrijeme koje provodite u zajedničkom čitanju  potiče povezivanje i pomaže u izgradnji vašeg odnosa . Ovo je važno za razvijanje društvenih i komunikacijskih vještina vašeg djeteta.
Čitanje priča potiče  razvoj jezika i spremnost za usvajanje predvještina čitanja i pisanja.

Pripovijedanje i pjesme

Čitanje nije jedini način da pomognete razvoju jezika i pismenosti vašeg djeteta.
Prepričavanje priča, pjevanje pjesmica i recitiranje pjesama, također su izvrsne aktivnosti  i vaše dijete će uživati u njima. Ove aktivnosti u kojima vi kao roditelj unosite vlastite doživljaje i maštu mogu biti i zanimljivije od samog čitanja. Možete napraviti svoje priče i dijeliti obiteljske priče. Možete razgovarati o slikama u knjizi, opisivati što vidite, možete zajedno s djetetom sastaviti priču, te u poznate priče unijeti neobične završetke.

Kada čitati, pjevati i pričati priče sa svojim djetetom

Vrijeme odlaska na spavanje, vrijeme za kupanje, vrijeme vožnje autobusom, automobilom, u parku, u krevetu, kad ste u čekaonici ... bilo koje vrijeme je dobro za priču! Knjige i slikovnice, priče mogu biti sastavni dio vaše dnevne rutine, te u njima možete uživati svugdje.
Obratite pozornost na reakciju vašeg djeteta na priču i zaustavite se ako u nekom trenutku ne uživa u čitanju. Uvijek možete pokušati knjigu, pjesmu ili priču pročitati u neko drugo vrijeme.

Savjeti za čitanje knjiga s bebama i malom djecom

 
 

 

Ispiši stranicu