Cjelodnevni športski program

U dječjem vrtiću “Jabuka” od pedagoške godine 2006./2007. u odgojnoj skupini djece u dobi od četiri do šest godina života provodimo poseban cjelodnevni športski program.
Intenzivnom provedbom tjelesnih aktivnosti želimo unaprijediti provedbu tjelesnih aktivnosti-važnog čimbenika održavanja psihofizičke ravnoteže djeteta, preventivnog djelovanja i tretiranja već postojećih teškoća, pozitivnog utjecaja na motoričku i funkcionalnu sposobnost djece, preveniranje nepoželjnih ponašanja i napetosti i regulaciju tjelesne težine. Kontinuiranom provedbom programa realizirali smo opće i specifične zadaće: 
 

 

S obzirom na pojačano trošenje energije za djecu športske skupine osmislili smo ponudu dvije vrste jela za doručak (prema izboru djeteta) i voćni međuobrok. U provedbi programa sudjeluje i vanjski suradnik, kineziolog. Tijekom pedagoške godine provodimo set testova za kontrolu razvoja djece športske skupine. Napravljena su tri testiranja u svakoj pedagoškoj godini. Pokazatelji praćenja su: rezultati testiranja, podaci antropometrijskih mjerenja (dva mjerenja u pedagoškoj godini), pregled fizijatra, također dva puta tijekom godine. Analizirajući dobivene rezultate uočen je veliki napredak djece u svim mjernim varijablama. Djeca su razvila i usavršila motoričke vještine, spremnija su na suradnju, zajedništo i konstruktivno rješavanje sukoba.


Djeca športske skupine sudjeluju u različitim športsko-rekreativnim programima: klizanje, tenis, koturanje, plivanje s ciljem razvoja i usavršavanja novih športskih vještina. Kontinuirano prezentiramo postignuća djece roditeljima i ostalim zainteresiranim sustručnjacima, organizacijom poster prezentacija rezultata testiranja seta testova za kontrolu razvoja, foto i video zapisima , organiziramo športske igraonice za djecu i roditelje. Pravodobnim informiranjem roditelja o aktualnim događanjima u skupini, sudjelovanjem u provedbi aktivnosti stvorili smo uvjete za partnerstvo vrtića i obitelji u poticanju ranog razvoja djece.


RAZMIŠLJANJA RODITELJA DJECE UKLJUČENE U POSEBAN CJELODNEVNI ŠPORTSKI PROGRAM


Roditelji A. i B. H: “U samom početku nismo imali točnu viziju sportske grupe, jer Doru smo upisali isključivo iz razloga da bude s tetama za koje se vezala. dakle, dijete je od samoga početka uključeno u program i kao roditelji pratimo razvoj motoričkih sposobnosti. Iz godine u godinu napredak je očit, što nam je jako bitno. Također, želimo napomenuti da se tete zajedno s trenerom trude usmjeriti nas da korigiramo neke nepravilnosti koje se pojave, te na taj način vidimo koliko im je zaista bitno da se dijete pravilno razvije. Svaka pohvala za program, tete i novog trenera (koji je Dori super).”


Roditelji M. i D. B: ”Naša curica Matea ide u sportsku grupu Loptice dječjeg vrtića ”Jabuka” u Trnavi. Prezadovoljni smo njenim fizičkim i emotivnim razvojem. Upoznala je i prihvatila niz korisnih navika. Kod djece njene dobi presudan je utjecaj starijih u ovom slučaju teta, koje svojim znanjem i ovakvim pristupom odgoju uspjevaju kod njih razviti osjećaje i navike: što je zdravo, a što nezdravo, što je dobro, a što nije dobro, što je pristojno ponašanje, a što nije... jer ne zaboravimo govorimo o djeci od 4, 5 i 6 godina. Osim toga ta djeca su naučena pažljivo slušati, pratiti instrukcije i to primjeniti u izvođenju određenih vježbi ili zadataka. S pet godina prošli su školu klizanja, rolanja, plivanja. Dobili su osnovna znanja i što je bitnije sve su to prošli kroz igru i smijeh. Primjetili smo da se djeca u grupi slažu i uvažavaju, prihvaćajući različitosti karaktera druge djece. Dok čekam Mateu da se spremi za doma, promatram drugu djecu i divim se tom skladu i veselju koji vlada u grupi. I naš stariji sin je išao u vrtić ”Jabuka” i imao je krasne tete, ali ovakav pristup odgoju djece je neusporedivo bolji. Zadivljujuća je još jedna činjenica, u ovoj grupi nema agresije - a to u današnje vrijeme zaista nije mala stvar! To je sigurno još jedan dokaz značaja sportske grupe. Smatram da bi se ovaj model sportske grupe trebalo što više raširiti jer u konačnici - dobitak je neprocjenjiv. Djeca se pravilno razvijaju, a to je jedna od karika u lancu za zdravo i pametno društvo, jer djeca su budućnost svakog društva. Na kraju, još jednom pohvala tetama, ravnateljici, trenerima koji rade s djecom, pedagoginji i svima koji su osmislili i doprinjeli razvoju sportske grupe.”Što kažu djeca športske skupine:

Volimo vježbati jer...

”Zbog igri koje igramo na tjelesnom i jer nam je zabavno.” D. G.
”Da imamo puno snage i mišića i budemo jači.” N. Š. i A. J.
”Kad vježbamo više smo gladni.” D. H.
”Jer nekad idemo van, nekad u dvoranu, na plivanje, tenis, rolanje i klizanje, učimo nove stvari.” M. B.
”Jer nam dolazi trener.” D. H

Galerija slika:


Ispiši stranicu