Pranje ruku

Zašto je važno usvojiti naviku pravilnog pranja ruku ?

Jer je to vrlo učinkovita mjera brige o vlastom zdravlju . Pranje ruku jeftin je i djelotvoran postupak kojim se štitimo od bolesti , te dobar način u prevenciji širenja zaraznih bolesti.
Redovito i pravilno pranje ruku dijete treba usvojiti kao naviku već u ranom djetinjstvu.Stoga je važno da roditelji uz odgojitelje svakodnevno potiću i educiraju dijete u provedbu.
Kada treba prati ruke ?

PRIJE :

- uzimanja obroka
- pripremanja hrane
- svake aktivnosti koja uključuje dodirivanje usta,oćiju i nosa


POSLIJE:

- korištenja toaleta
- brisanja nosa
- kašljanja ili kihanja
- posjeta bolesnoj osobi
- iznošenja smeća
- mijenjanja pelena ili higijenskih uložaka kontaminiranih tjelesnim izlučevinama ili krvlju
- kontakta sa životinjama
- nakon igara u prirodi, dvorištu i pješčaniku
- bilo kojeg slučaja u kojem su ruke potencijalno kontaminirane


POSTUPCI PRI PRANJU RUKU:
1. PODIGNITE RUKAVE
2.NAMOČITE RUKE POD MLAZOM TEKUĆE (po mogućnosti tople) vode
3.NASAPUNAJTE RUKE
4.DOBRO ISTRLJAJTE DLAN, NADLANICE,PODRUČJA IZMEĐU PRSTIJU I ISPOD NOKTA (20-30 sekundi)
5.ISPERITE RUKE POD MLAZOM TEKUĆE VODE
6.OSUŠITE RUKE PAPIRNATIM RUČNIKOM
7.ODLOŽITE PAPIR U KOŠ, TE SPUSTITE RUKAVE

Ucilju stjecanja higijenskih navika pranja ruku, s djecom treba raditi svakodnevno , kod kuće, u vrtiću individualno ili u manjim skupinama, djecu se nesmije požurivati.

PREPORUKE RODITELJIMA O ODABIRU ODJEĆE I OBUĆE

ODJEĆA
Za boravak u jaslicama / vrtiću za Vaše dijete odaberite dovoljno veliku i prostranu odjeću izrađenu od prirodnih materijala (pamuk,flanel, platno).Odjeća treba biti lako periva i treba je imati dovoljno,što je osobito važno kod: odvikavanja od pelena, boravka na zraku, tjelesnih aktivnosti ili povremenih ozljeda.Vše se dijete u odjeći treba osjećati ugodno i slobodno i da mu ne smeta.Odjeću sa raznim zatvaračima,gumbima, vezicama,uske hlače i majice treba izbjegavati.Odaberite Vašem djetetu odejću koju će moći lako skinuti ili odjenuti (pri izlaku u šetnju,pripreme za tjelesne aktivnosti,odlaska na WC- e, pripreme za spavanje ).U djetetov ormarić svakodnevno stavite rezervnu odjeću za slučaj potrebe presvlačenja.
Preporučamo slojevito odjevanje(dvije tanje majice umjesto jedne debele) također je potrebno,jer na taj način možemo omogućiti djetetu da skine suvišnu ili odjene potrebnu odjeću.

OBUĆA
Posebnu pozornost treba obratiti i obući.Liječnici u početku kad dijete prohoda najčešće preporučuju polutvrde đonove,kako bi se stopala što bolje mogla gibati.Važno je imati cipele koje su dovoljno velike da se palčevi ne bi izvili, ali ne i toliko velike da spadaju s nogu.Čarape također moraju biti dovoljno velike.Mala djeca prerastaju cipele obezhrabrujućom brzinom,kadkad za manje od dva mjeseca, pa bi roditelji trebali svaki tjedan provjeravati jesu li cipele još uvijek dovoljno velike.Potrebno je više od taman dovoljno mjesta za palac jer se on utiskuje naprijed u cipelu kada dijete hoda.Kada dijete stoji,treba biti toliko praznog prostora ispred palca da možete barem polovicu nokta staviti na vrh cipele prije nego udarite u palac.To nikakao ne možete ocijeniti kada dijete sjedi, jer stopalo ispunjava veći dio cipele kada dijete stoji.Naravno da cipele trbaju biti i udobne i široke.Postoje i neke prilagodljive cipele.Važno je na cipelama imati nekližući đon.Tenisice su dobre ukoliko ne izazivaju znojenje.Stopala su prvih godina zdepasta te niske cipele kakdkad ne stoje tako dobro kao visoke. Nema nikakvog drugog razloga za visoke cipele.Nemojte koristiti crocsice umjesto papuča.Preporučamo obuću koja je praktična za skidanje i obuvanje (papuče i tenisice na čičak ili zatvarač). 
 


Ispiši stranicu