Čitajmo djeci

 Čitanje naglas ključno je za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina. Glasno čitanje djeci često služi i za prevenciju poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi. Evo nekoliko činjenica zašto je važno čitanje naglas te savjeta i ideja za provedbu glasnog čitanja djeci najmlađe dobi:
- glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavljakao izvore ugodnog, vrijednog  i uzbudljivog iskustva. Djeca koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji
- glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.
- glasno čitanje omogućuje roditeljima i drugim draslima da budu čitateljski uzor djeci. Na taj se način njihova ljubav prema knjizi lako prenosi na djecu.
- glasno čitanje omogućuje djeci upoznavanje s književnim jezikom koji se razlikuje od svakodnevnog govora, ili jezika koji se čuje na televiziji ili u filmovima. Na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture.
- glasno čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.
- glasno čitanje stvara vezu između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja.
- glasno čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovor o pročitanom.
- i na kraju, ali ne i manje važno - glasno čitanje je zabavno!


OPŠIRNIJE

Ispiši stranicu